Wat verandert er in 2025

ZZP Beveiliging!
Wat verandert er echt in 2025:

Veel beveiligingsorganisaties ervaren spanning en onzekerheid rondom de inzet van zzp’ers vanaf 2025. Door de recente toelichting van de Belastingdienst op 1 november en aanvullende inzichten van onze juridische experts is nu bevestigd dat de toetsing van arbeidsrelaties ongewijzigd blijft. De Belastingdienst verklaarde, zoals ook in de Deliveroo-uitspraak, dat er geen rangorde is tussen de gezichtspunten die worden meegenomen in de holistische toets. Organisatorische inbedding is niet doorslaggevend, en extern ondernemerschap blijft een volwaardig gezichtspunt. Dit artikel bespreekt enkele veelvoorkomende misvattingen over schijnzelfstandigheid en zzp-beveiligers, met alle actuele juridische nuances.
‘Vanaf 1 januari is zzp in de beveiliging niet meer mogelijk’
Er gaan geluiden rond dat zzp-werk in de beveiliging vanaf 2025 niet meer mogelijk is, maar dit is incorrect. De recente toelichting van de Belastingdienst op 1 november bevestigt dat de wetgeving voor arbeidsrelaties hetzelfde blijft, zowel vóór als ná 1 januari 2025. Het handhavingsmoratorium betekent simpelweg dat de Belastingdienst tijdelijk geen fiscale boetes kan uitdelen, maar het arbeidsrecht is nooit opgeschort geweest. De wet DBA biedt zzp’ers ook in 2025 de mogelijkheid om als zelfstandige te werken, mits zij voldoen aan de criteria van zelfstandig ondernemerschap.
Wat is er wél aan de hand?
De Belastingdienst zal vanaf 2025 streng toezien op de naleving van arbeidsrelaties en handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit verhoogde toezicht betekent dat opdrachtgevers soms voorzichtiger zijn met het inhuren van zzp’ers. Toch is er, zoals onze advocaat aangeeft, geen wijziging in de toetsingswijze van arbeidsrelaties. Er geldt een holistische beoordeling waarin alle gezichtspunten samen worden afgewogen, zonder dat bepaalde factoren doorslaggevend zijn. Dit betekent dat zzp’ers hun zelfstandige status kunnen behouden wanneer zij aan de brede set criteria voldoen.
Tip: Werk je vooral voor grote organisaties? Overweeg ook samenwerkingen met kleinere partijen om je risico te spreiden.
‘De Belastingdienst ziet zzp beveiligers 100% als schijnzelfstandig’
Sommige organisaties beweren dat de Belastingdienst álle zzp’ers in de beveiliging als schijnzelfstandige beschouwt, maar dit is een misvatting. In de toelichting van 1 november en de Deliveroo-uitspraak wordt benadrukt dat zzp-beveiligers zelfstandig kunnen werken, mits zij aan de voorwaarden voldoen. Er is geen hiërarchie tussen de gezichtspunten in de holistische toets; organisatorische inbedding of externe ondernemerschap zijn beide relevante, gelijkwaardige criteria. Het feit dat zzp’ers hun eigen tarieven bepalen, commercieel risico dragen en verschillende opdrachtgevers bedienen speelt allemaal een rol.
Wat is er wél aan de hand?
De Belastingdienst neemt zzp-constructies in de beveiliging onder de loep, maar de rechten van zzp’ers en het recht op ondernemerschap blijven onverminderd belangrijk. Onze advocaat benadrukt het grondrecht op vrijheid van ondernemerschap (artikel 16 EU Handvest), wat ook door de rechter wordt meegewogen. Dit betekent dat zzp’ers in de beveiliging niet automatisch als schijnzelfstandigen worden beschouwd. In plaats daarvan wordt per geval beoordeeld of zzp’ers voldoen aan de criteria van ondernemerschap.
‘Als zzp’er in de beveiliging kun je niet werken zonder gezag’
In de wet DBA staat dat een gezagsverhouding tussen opdrachtgever en zzp’er moet worden vermeden. Volgens de recente Belastingdienst-toelichting betekent het volgen van locatiegebonden eisen of veiligheidsvoorschriften, zoals het dragen van een uniform of het volgen van protocollen, niet automatisch dat er een gezagsverhouding bestaat. Dit zijn algemene eisen die gelden voor iedereen op de werkplek en zijn geen indicatoren van een dienstverband. Zolang zzp’ers zelf werktijden kunnen bepalen en zelf vervanging regelen, behouden zij hun zelfstandigheid.
360talent Security werkt met goedgekeurde modelovereenkomsten waarin deze afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Zo behouden zzp’ers hun zelfstandige positie binnen de context van hun opdracht, zelfs als zij locatie-eisen volgen die door de eindklant worden gesteld.
Tip: Maak duidelijke afspraken over jouw zelfstandigheid in de Overeenkomst van Opdracht. Uniformen en locatiegebonden regels gelden voor alle medewerkers en ondermijnen jouw zelfstandige status niet.
‘Je doet ingebed werk, dús je werkt in dienstverband’
De Hoge Raad benadrukt in de Deliveroo-uitspraak dat organisatorische inbedding slechts één van de gezichtspunten is binnen een holistische toets. De Belastingdienst-toelichting bevestigt dat er geen rangorde is en dat organisatorische inbedding niet doorslaggevend is. Alle gezichtspunten moeten samen worden beoordeeld om een volledig beeld te krijgen. Het enkele feit dat zzp’ers werken binnen de kernactiviteiten van een organisatie, zoals beveiliging op Schiphol, betekent niet per definitie dat er sprake is van een dienstverband.
Wat is er wél aan de hand?
Een wetsvoorstel, de VBAR, suggereert dat ingebed werk automatisch kan leiden tot een dienstverband, maar dit voorstel is nog niet van kracht. Volgens de Deliveroo-uitspraak blijft het belangrijk om te bewijzen dat zzp’ers aan ondernemerschapscriteria voldoen, zoals het werken voor meerdere opdrachtgevers en het bepalen van hun eigen tarieven. De holistische benadering zorgt ervoor dat zzp-beveiligers ook in 2025 als zelfstandigen kunnen blijven werken, mits de zelfstandige elementen goed vastliggen.
‘Beveiligingsorganisaties moeten stoppen met zzp’ers’
Er bestaat geen wettelijke verplichting voor organisaties om te stoppen met zzp-inhuur. De Belastingdienst verplicht geen enkele organisatie om te stoppen met zzp-constructies. Voor beveiligingsorganisaties blijft het inhuren van zzp’ers een waardevol middel om bij piekmomenten en tijdelijke projecten extra capaciteit te bieden. In haar toelichting benadrukt de Belastingdienst dat zzp-werk mogelijk blijft, zolang de voorwaarden duidelijk de zelfstandigheid van de zzp’er waarborgen.
Wat betekent dit in de praktijk?
Zzp’ers kunnen ook in 2025 blijven werken voor beveiligingsorganisaties, mits er duidelijke afspraken zijn over zelfstandigheid. Organisaties die met zzp’ers werken zullen contracten mogelijk scherper beoordelen, maar zzp-beveiligers behouden hun zelfstandige status wanneer zij zelfstandig hun werktijden bepalen, hun vervanging regelen en hun eigen tarieven vaststellen.
‘De risico’s voor schijnzelfstandigheid liggen bij de zzp’er’
Een hardnekkige misvatting is dat zzp’ers zelf het volledige risico dragen als hun werk wordt gezien als dienstverband. De Belastingdienst legt de nadruk op de controle van opdrachtgevers, en de mogelijke naheffingen of boetes zijn vooral voor hen. Het urencriterium kan mogelijk in gevaar komen als bepaalde opdrachten als dienstverband worden gezien, maar de Belastingdienst hanteert een brede holistische toets waarbij de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de opdrachtgever ligt.
Tip: Controleer jouw overeenkomsten zorgvuldig en wees alert op voorwaarden die jouw zelfstandige status ondermijnen. Duidelijke afspraken over eigen werktijden, tarieven en vervanging helpen je de voordelen van zelfstandig werken te behouden.
Dit artikel is gebaseerd op de meest recente toelichting van de Belastingdienst van 1 november en de juridische expertise van onze advocaat. De holistische toets uit de Deliveroo-uitspraak bevestigt dat zzp-beveiligers hun zelfstandigheid kunnen behouden zonder dat organisatorische inbedding een doorslaggevend criterium is. Voor een uitgebreide toelichting, raadpleeg het volledige document van de Belastingdienst: Toelichting arbeidsrelaties Belastingdienst – Beslis- en afwegingskader.

2025 geen boetes

In 2025 geen boetes bij handhaving schijnzelfstandigheid

Nieuwsbericht | 18-12-2024 | 10:23

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes. Organisaties kunnen eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er zogenaamde boekenonderzoeken (controles) worden ingesteld. Daarnaast worden alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch verlengd tot en met 31 december 2029. Met deze maatregelen geeft de Belastingdienst uitvoering aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid.

Meer hierover is te lezen in het handhavingsplan arbeidsrelaties 2025 dat vandaag gepubliceerd is op de website van de Belastingdienst.  

Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane): “Ik begrijp dat het opstarten van de handhaving voor organisaties en zelfstandige ondernemers een spannend moment is. Laat me daarom benadrukken: als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt kun je dat ook vanaf volgend jaar gewoon blijven doen. Bedrijven en organisaties krijgen bovendien nog de tijd om hun bedrijfsvoering aan te passen: de Belastingdienst gaat in het 1e jaar geen boetes opleggen en zal bij constatering van schijnzelfstandigheid niet verder dan 1 januari 2025 teruggaan met corrigeren. De handhaving op schijnzelfstandigheid is een belangrijke stap richting een arbeidsmarkt waar er eerlijke concurrentie is en waar arbeidsvoorwaarden voor iedereen gelijk zijn.”

Zachte landing

De handhaving vanaf volgend jaar betekent dat de Belastingdienst weer naheffingsaanslagen loonheffingen kan opleggen als er binnen een organisatie sprake is van schijnzelfstandigheid, maar niet verder terug dan 1 januari 2025.  

Bij een bedrijfsbezoek vindt een gesprek plaats met organisaties om zicht te krijgen op de inhuur van zelfstandigen en het mogelijke gebruik van schijnzelfstandigen. De belastinginspecteur kan de organisatie erop wijzen dat het werken met schijnzelfstandigen voorkomen moet worden. De organisatie wordt dan gewaarschuwd en krijgt de mogelijkheid de bedrijfsvoering te verbeteren. Bij een volgend bezoek kunnen de belastinginspecteurs een boekenonderzoek instellen. Dit kan naheffingsaanslagen loonheffingen als gevolg hebben. Met deze aanpak geeft de Belastingdienst gehoor aan het verzoek van de Tweede Kamer om organisaties te kunnen waarschuwen voor er boekenonderzoeken worden ingesteld. Dit is onderdeel van de zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid.

Minister past ZZP wet aan!

RTL Nieuws

Na uitspraak Hoge Raad
Minister van Hijum past nieuwe 'zzp-wet' aan, ondernemerschap telt zwaarder
De vraag of iemand zich als ondernemer gedraagt, gaat zwaarder wegen bij de beoordeling of diegene ingehuurd kan worden als zzp'er. Minister Eddy van Hijum past de nieuwe 'zzp-wet' (VBAR) aan.
Eerder werd ondernemerschap niet als een belangrijk criterium gezien bij de vraag hoe een arbeidsrelatie (loondienst of zzp) beoordeeld moest worden.
Dat van Hijum het wetsvoorstel aan zou passen werd al verwacht na een recente uitspraak van de Hoge Raad over chauffeurs van taxidienst Uber. 
De Hoge Raad stelde in februari dat het antwoord op de vraag of een chauffeur een contract moest krijgen, mede afhankelijk was van het gedrag van die chauffeur. Gedroeg die zich als ondernemer?
Zzp-wet kost ondernemer zijn zaak: 'Dit was een gezond bedrijf'
Lees ook
Zzp-wet kost ondernemer zijn zaak: 'Dit was een gezond bedrijf'
De Hoge Raad trok daarmee een hele andere conclusie dan advocaat-generaal Ruth de Bock die in september 2024 een belangrijk advies aan de Hoge Raad stuurde over de beoordeling van arbeidsrelaties. Volgens de Bock was het ondernemerscriterium niet zo belangrijk. 
Het deed er wel toe, maar was minder belangrijk dan andere criteria die bepaalden dat een zzp'er in loondienst moest, zoals inbedding van het werk en de werktijden.
Onrust
"Met aanpassing van het wetsvoorstel komt het kabinet ook tegemoet aan de signalen die wij hebben ontvangen (maatschappelijk en politiek) dat het oorspronkelijke wetsvoorstel een te beperkte rol toekende aan extern ondernemerschap", schrijft Van Hijum in een brief aan de Tweede Kamer.
Het afdragen van btw, het investeren in het eigen bedrijf en geld besteden aan het werven van klanten (het hebben van een eigen website bijvoorbeeld), worden in het aangepaste wetsvoorstel gezien als belangrijke kenmerken van een ondernemer. 
Strengere regels zzp'ers gaan bijna in: wat mag wel en wat mag niet?
Door de aanpassing van de wet kan het wel lastiger worden voor opdrachtgevers om te beoordelen of iemand als zelfstandige mag werken. Ze weten vaak niet wat de zzp'er naast de opdracht doet. Doet die bijvoorbeeld aan acquisitie?
Invoering duurt nog even 
Het gewijzigde wetsvoorstel wordt voor de zomer ingediend bij de Tweede Kamer. De wet VBAR had in 2026 ingevoerd moeten worden, maar loopt waarschijnlijk flinke vertraging op. Intussen is de huidige wet (Wet DBA) van kracht. 
De discussie over ZZP'ers speelt al jaren. De Hoge Raad boog zich eerder al over een zaak van de inmiddels in Nederland gestopte maaltijdbezorger Deliveroo. 

Bron is RTL Nieuws!

                                                                                   © Copyright. Alle rechten voorbehouden.                                                                                                                                              

                                            Amalia van Solmsplein 7, 7242AC, Lochem, +31617726404/+31623486603   KvK 72745258

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.